PC desktop binnenkant schoonmaken

Binnenkant van uw computer schoonmaken

Warmte is de ergste vijand van uw computer. Na verloop van tijd kan de opeenhoping van stof in uw computer de koelefficiëntie ondermijnen, wat resulteert in kortere levensduur van de componenten van uw computer. Reinig de binnenkant van uw computer om de 6 tot 12 maanden om uw computer koel te houden. Hier is hoe:

Stap 1:

Schakel uw computer uit en trek de stekker uit het stopcontact of overspanningsbeveiliging.

Stap 2:

Open de behuizing van uw computer.

Computer Binnenkant Schoonmaken

Stap 3:

Gebruik perslucht om de interne componenten van uw computer te stofzuigen met korte luchtstoten. Probeer op een paar centimeter afstand van het moederbord, geheugen, processor en uitbreidingskaarten te blijven.

Stap 4:

Verwijder de stofafzetting op uw ventilatoren met een bus perslucht. Houd de ventilator met uw vinger vast om te voorkomen dat deze gaat draaien terwijl u de perslucht erop blaast. Ventilatorbladen kunnen kwetsbaar zijn en kunnen barsten als ze te snel worden rondgedraaid. Je kunt ontsmettingsalcohol gebruiken en de messen afvegen met een wattenstaafje voor de afwerking. Als de ventilatoren moeilijk te bereiken of extreem vuil zijn, kunt u ze uit de behuizing halen voor eenvoudiger schoonmaken.

Binnenkant Schoonmaken Desktop

Stap 5:

Verwijder de stofophopingen uit de voeding met een blik perslucht. Als uw geval een stoffilter onder de voeding heeft, moet u het filter ook reinigen.

PC schoonmaken voeding filter verwijderen

Stap 6a:

Het koellichaam en de ventilator die op uw processor zijn gemonteerd, moeten ook worden schoongemaakt. Nogmaals, blaas het stof met een blik perslucht en met korte uitbarstingen van het koellichaam en de ventilator weg. Als de opbouw te zwaar is, moet u mogelijk het koellichaam en de ventilator van de processor verwijderen om deze grondig schoon te maken. Vergeet niet om het thermische vet van de processor en het koellichaam te verwijderen en breng vervolgens nieuw thermisch vet aan voordat u het koellichaam weer op de processor bevestigt.

PC schoonmaken ventilator

Stap 6b:

Bevochtig een pluisvrije doek met 99 procent isopropylalcohol om het thermische vet te verwijderen en veeg het thermische vet weg van de processor en het koellichaam. Minder geconcentreerde alcohol werkt ook, maar kan een residu achterlaten dat de efficiëntie van de thermische pasta of vet kan verminderen. In plaats van de isopropylalcohol kan een in de handel verkrijgbaar thermisch materiaalverwijderaar worden gebruikt, ArctiClean, en koffiefilters kunnen worden gebruikt in plaats van een pluisvrije doek.

Stap 7:

Stof tot slot alle poorten op de computer af met perslucht en reinig alle externe ventilatieopeningen met ontsmettingsalcohol en een wattenstaafje.

Dat is het. Als u uw computer op de grond of op tapijt houdt, probeer dan te onthouden om uw computer ongeveer om de zes maanden schoon te maken. Als uw computer op een bureau staat, moeten de jaarlijkse intervallen in orde zijn. Een gemakkelijke manier om te onthouden om uw computer schoon te maken, is door een schoonmaakbeurt in te plannen op hetzelfde moment dat u uw tanden schoonmaakt. Je gaat toch naar de tandarts?

CPU delid temperatuur verlagen

Wat is CPU Delidden?

Delidding kan worden omschreven als “koeling naar een hoger niveau brengen”. Maar is er iets beters dan vloeistofkoeling? Nou ja en nee. Kortom, delidding is het bereiken van betere koeling resultaten van je PC. Vloeistofkoeling is veel beter dan luchtkoeling en vloeistofkoeling met een delidded-processor is zelfs nog efficiënter.

Dus, als u bekend bent met de basis, kunnen we doorgaan en praten over delidding. Het woord “deksel/cap” verwijst naar de IHS op een CPU en daarom betekent in eenvoudige bewoordingen het verwijderen van het deksel/cap. Is er echt een noodzaak om een processor te delidden bij normaal gebruik? Welnee. Alleen als je een overklokker bent die het maximale wilt.

CPU delid temperatuur verlagen

Hoe begon het?

Delidding werd eind 2011 erg populair met de lancering van de Ivy Bridge-microarchitectuur, de derde generatie processors op basis van het door Intel® ontwikkelde 22nm-productieproces. De nieuwe CPU was de upgrade van de Sandy Bridge-architectuur en had voor betere energie-efficiëntie, lagere TDP en lagere temperaturen moeten zorgen. Gebruikers merkten echter dat hun Ivy Bridge-processors een hogere temperatuur hadden dan de oude Sandy Bridge-CPU’s. Dit maakte overklokken een beetje een probleem en overklokte processoren bereikten heel gemakkelijk 100 ° C.

AMD & Intel

Het is waarschijnlijk belangrijk om te vermelden dat Intel®-processors niet de enige zijn die kunnen worden verwijderd. Het werd populair bij AMD®-processors toen ze de generaties Llano, Richland, Trinity en Kaveri introduceerden, die meestal APU’s zijn.

Waarom?

Dus waarom gebeurt de temperatuurstijging? Vroeger soldeerde de IHS aan de CPU-chip zelf, tot de introductie van Ivy Bridge-processors (een van die CPU’s is de Core i7 3770K). Het soldeer zorgde ervoor dat de overdracht van warmte van de chipmatrijs naar de IHS zeer efficiënt was, maar die methode werd vervangen door gewone thermische pasta. Zoals we in de Gids voor thermische verbindingen hebben uitgelegd, kunnen er aanzienlijke verschillen zijn tussen het gebruik van thermische verbindingen van lage kwaliteit, hoogwaardige thermische verbindingen en vloeibaar metaal.

Delidded CPU

De meeste gebruikers wenden zich tot delidding om de in de fabriek geïmplementeerde TIM te vervangen en zetten vervolgens de IHS terug. Er wordt echter algemeen aangenomen dat de verbetering van de temperatuur niet optreedt omdat gebruikers meer hoogwaardige thermische verbindingen toepassen, maar eerder vanwege de IHS die heel dicht bij de CPU-dobbelsteen komt en in sommige gevallen zelfs aanraken.

De andere oplossing was om van de IHS af te komen en de koeler rechtstreeks op de naakte processor te monteren. EK heeft speciale “naakte” montagekits beschikbaar zodat gebruikers het waterblok rechtstreeks op de processor kunnen monteren, zonder het te beschadigen. Dit klinkt allemaal leuk en peachy, maar je moet er rekening mee houden dat als je je processor delid, je de garantie verliest. Het verwijderen van de IHS heeft een bepaald risiconiveau en als u niet voorzichtig bent, kunt u eindigen met een dode CPU.

Retentiekits voor sommige koelers en waterblokken gebruiken zeer sterke veren voor bevestiging en overmatige kracht op de naakte CPU-chip kan ervoor zorgen dat deze barst. Daarom raden we ten zeerste aan om de EK Naked PreciseMount-add-on te gebruiken voor geselecteerde Intel®- en AMD®-processors. Deze montagekits zijn speciaal ontworpen voor EK-waterblokken en zorgen ervoor dat het blok niet te hard op de naakte CPU drukt.

 

Dus hoe wordt delidding eigenlijk gedaan? De allereerste deliddings werden gedaan met een scheermesje of een ander zeer scherp hulpmiddel. En zoals we al zeiden, is de IHS op de PCB gelijmd en kun je je weg om de CPU-chip heen werken, de lijm doorsnijden en zo de IHS vrijgeven. Dit is een lastige taak omdat het mes de PCB kan krassen en dat kan je CPU beschadigen. Je moet er ook voor zorgen dat je het mes niet te diep induwt – sommige processors hebben verschillende SMD-componenten (weerstanden, condensatoren, diodes enz.) Onder de IHS.

CPU delidden Temperatuur verlagen

De andere, een beetje veiliger manier, die populair werd, was het gebruik van een bankschroef. Het combineren van de bankschroef met een hamer was een optie, maar het was riskant. Deze methode was gebaseerd op het zijdelings duwen van de IHS totdat de zwarte lijm het opgaf, waardoor de IHS vrijkwam. De kunst is om de IHS met één kant van de bankschroef te vangen en de PCB met de andere kant.

Is het moeilijk?

Tegenwoordig zijn er speciale delid-tools van verschillende kleine bedrijven die de veiligste manier bieden om IHS te verwijderen. Dus het is nu niet meer moeilijk om zelf een CPU te delidden. Een van deze tools is de Overklok Delid tool. Deze tool werkt op hetzelfde principe als de vice-methode, door de IHS zijwaarts te duwen en de lijm te verbreken.

Je kan deze bestellen voor 14,95.

Conclusie

Dus als je een adrenaline-junk bent, ga je gang en delid je gloednieuwe processor! Maar houd er rekening mee dat we niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor een mislukte verwijdering! We hebben zojuist geprobeerd uit te leggen wat delidding is, waar het goed voor is en hoe het wordt gedaan. Bijf altijd rustig tijdens het process en haast is je vijand.